FTP – Het plaatsen van bestanden

Webruimte

Om uw website beschikbaar te maken moet u de bestanden op de server plaatsen. Dit gaat door middel van het FTP-protocol en kan op drie verschillende manieren: met uw webbrowser, met een apart FTP-programma of met een web-publiceerprogramma.

De server toont als beginpagina een pagina met de naam index.html, index.htm of index.php. Er moet dus één van deze bestanden op de server aanwezig zijn! Plaats u meerdere index bestanden in een webmap, dan is het onzeker welke automatisch gebruikt zal worden.

Bestanden plaatsen via een FTP-programma

U kunt ook gebruik maken van een apart FTP-programma. Het voordeel daarvan is, dat er vaak geavanceerde functies beschikbaar zijn. Er zijn dure, goedkope en gratis FTP-programma’s. Wij raden het aan om filezilla te gebruiken.

Om verbinding te maken met uw webruimte moet u ergens in het programma de volgende gegevens instellen:

Ftp-server:
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Let op: U moet de bestanden in de /web map plaatsen. Bij het inloggen komt u daar vanzelf uit. Let op dat u html bestanden als “ASCII” overstuurt, en plaatjes (png, jpg of webp) juist als “BINARY”. Veel FTP-programma’s doen dit overigens automatisch.

Bestanden plaatsen met uw web-publiceerprogramma

Ook veel web-publiceerprogramma’s zoals Frontpage of Dreamweaver maken gebruik van FTP voor het publiceren van de website. Meestal is er een optie “publiceren” waarmee u uw site op de server zet. Zie de documentatie bij uw software voor de specifieke instellingen.

De volgende gegevens zijn van belang voor het maken van de verbinding:

Ftp-server:
Gebruikersnaam:
Wachtwoord:

Afhankelijk van het programma moet u ook nog een map opgeven waarin het programma de site moet plaatsen. Meestal moet u deze instelling niet gebruiken, en kunt u hem beter oningevuld laten. Als dat niet werkt, kunt u proberen om er /web in te zetten.

Let op: In Frontpage moet u de opties “webonderdelen voor bladertijd” en “Sharepoint services” uitschakelen. Deze vindt u (in de nieuwere versies) onder Extra -> Paginaopties -> Ontwerpen.